Doğal Çiftçilik, Doğal Zeytinyağı
Doğal Zeytinyağı Üretimi ve Hasadı Nasıl Yapılır ?
Günümüzde bir çok firma veya websitesi malesef doğal zeytinyağı, naturel zeytinyağı veya sızma zeytinyağı söylemleri ile ürün satışı yapmaktadır. Malesef bu noktada çok sıkı denetimler olmadığı için bir takım kişilerce yapılan hilelerin önüne de geçilememektedir. Bekiroğlu Zeytinyağı Fabrikasında üretilen doğal zeytinyağı’nın üretimi, zeytin hasadının nasıl yapıldığı sorularının cevabını bu yazımızda bulabileceksiniz.
Öncelikle doğal olarak üretilen zeytinyağının yolculuğuna gidelim ne dersiniz ?
Bekiroğlu Zeytinyağı fabrikası olarak çoğunlukla Bodrum Yalıçiftlik bölgesinin zeytinlerinden zeytinyağı üretmekle birlikte çevre köylerden hasat edilen zeytinlerinde yağını sıkmaktayız. Gelin sizlerle Yalıçiftlik bölgesinin zeytin hikayesini şöyle geçmişe dönerek bakalım.
Eski Bodrum
1942 yılında büyük dedemiz yağhaneyi kurduğu yıllarda köyümüzde çok çok az sayıda zeytin ağacı varmış. Köylünün geçim kaynağı daha çok ekin, tütün, buğday, arpa gibi tarımsal faliyetlermiş. Bununla birlikte hayvancılıkta çok fazla yapılırmış. Tabi zeytinyağı’da olmazsa olmazlardan, ama dedimya çok az ağaç varmış. Daha sonra dağlarda delice olarak bulunan zeytin ağaçları sökülmüş ve köyülüler tarafından tarlalarına dikilip aşılanmış veya ağaçlardan çıkan filizler köklendirilerek ağaç sayısı çoğaltılmış. Ama genel olarak baktığımızda 80 yıl öncesi bukadar bolluk yokmuş.
İnsanlar zeytin ağaçlarına gözü gibi bakmış, sulamış, budamış ağaçlarından verim almaya çalışmış, o zamanlar günümüzdeki gibi doğal zeytinğı elde etme çabası yok zaten herşey doğal. Zaman geçmiş Bodrum artık daha çok turizm şehri olduktan sonra köylüler biraz daha turizm odaklı çalışmaya başlamış. Daha önceden yapılan tütüncülük, buğday ve arpa hasadı yerine balıkçılık, tekne turu gibi mesleklere bırakmış. Köylüler artık beden gücünden ziyade akıl gücü ile daha konforlu ve daha çok para kazanmaya başladıkları içinde zeytincilik veya yarımcılık değerini kaybetmeye başlamış. Eskisi gibi her ağacını zamanında sulama, budama gibi bakımlarını yapmaz olmuşlar.
Günümüzde Yalıçiftlik bölgesinde bol miktarda zeytin ağacı bulunsa da zeytincilik halkın birincil geçim kaynağı değildir. Bu sebeple koylümüzde zeytin ağaçlarından daha çok daha çok verim alma gibi hırsları olmadığı için zeytinlerimiz olması gerektiği kadar olması gerektiği verimde mahsül vermektedir. Köyümüz ağaçlarına hiçbir şekilde gübre, zirai ilaç gibi katkılar veya gübreler verilmemektedir.
Doğal Zeytinyağı Üretimi İçin Zeytin Hasadı
Zeytin ağacı çok kıymetli bir ağaç. Düşünsenize hiç bakım yapmıyorsunuz ama o size ürün vermeye devam ediyor. Bölgemizde ciddi bakımları yapılmayan zeytinağaçları bir sene ürün verirken diğer sene ürün vermez. Yani bir sene dolu, bir sene boş geçer. Zeytin tarlasının hangi cepheye baktığına göre hasat dönemi 1-2 hafta değişse de genel olarak Ekim 15 itibari ile Yalı çiftlik bölgesinde zeytin hasadı başlar. 15 Ekim gibi ağaçta yetişmiş ve yere düşmüş zeytinler toplanır, 25 Ekim – 30 Kasım tarihleri arasında ise zeytin ağaçları silkilerek zeytinler hasat edilir.
Zeytin hasadı çok zor ve meşakatli bir iş. Bu sebeple fiyatları da diğer yağlara göre işçiliğinden dolayı daha pahalıdır. Yerden tek tek toplanır zeytinler, eller yara olur veya ağaçlara çıkılır sopalar ile silkilir. Yaklaşık iki saatte bir ağaç hasat edilir ve bir ağaçtan yaklaşık 10 kilo yağ elde edilir. Tabi bu rakam yıldan yıla değişiklik gösterebilir. Yaşlı, genç, çocuk farketmeksizin festival havasında yapılır. Tarlalarda ateşler yakılır, çaydanlıkta çaylar demlenir, aralarda yorgunluk çayı içilir sohbetler edilir. Tüm sezon farklı yerlerde çalışan insanları bir araya geldiği birlikte tek iş yaptıkları dönemdir aynı zamanda. Gençler ağaç başına çıkar ağaç silker, hanımlar ve büyükler yere düşenleri kovalara tek tek toplarlar. Dizler üstünde sürünmece geçer bu günler. Ortamala olarak bu süreç 15 gün ile 30 gün arasında sürer. Günümüzde bir aile yaklaşık olarak 100 – 150 litre arası zeytinyağı hasat etmektedir.
Hasat edilen zeytinler 5-10 çuvala ulaşınca yağhanemize gelir, fabrikamızda hasat edilen zeytinler önce çöpellerinden ve saplarından ayrılır, daha sonra yıkayıcıda yıkanır ve kırıcıya doğru hareket eder. Kırıcıda çekirdekleri ile kırılan zeytinler hamur makinasına gider. Burada hamur şekline gelen zeytinin yağı çıkartılır ve zyrışan yağ pompalar ile hamurundan ayrılır. Sizlere farikamız ile ilgili detaylı bir yazı da yazacağız.
Yukarıda anlattıklarımızı biz her sene köy halkımız ile birlikte heyecanla yaşıyoruz. Sizlerinde bu yazımızda şait olabileceğiniz üzere amacımız misafirlerimize en güzen, en doğal ve en sağlıklı zeytin ve zeytinyağını direkt üreticiden ulaştırmak. Amacımız evinize ve sofralarınıza doğal olarak ürettiğimiz üreünlerimiz ile ortak olabilmektir. Ürettiğimiz doğal zeytinyağlarını satın almak için buraya tıklayabilirsiniz. Ayrıca buraya tıklayarak mağazamızı ziyaret edebilir, zeytinyağı, sabunlar, baharatlar, çaylar ve otlara kadar geniç ürün çeşitlerimizi barındıran mağazamızı ziyaret edebilirsiniz.